Με επιτυχία οι εκδηλώσεις για την 151η επέτειο της Μάχης του Λασιθίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Με επιτυχία οι εκδηλώσεις για την 151η επέτειο της Μάχης του Λασιθίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στην ιστορική περιφέρεια του Λασιθίου οι επετειακές εκδηλώσεις για την 151η επέτειο της μεγαλύτερης Μάχης της ανατολικής Κρήτης, κατά την μεγάλη Κρητική επανάσταση του 1866-69 παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας ξεκίνησε το πρωί με την επίσημη στρατιωτική υποδοχή, στην Ιερά Μονή Παναγίας Κρουσταλλένιας που υπήρξε το αρχηγείο των επαναστατών της Μάχης του 1867. Ο κ. Παυλόπουλος παρακολούθησε την δοξολογία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ειρηναίου και του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κκ Γερασίμου και του Θεοφιλέστατου Επίσκοπου Λεύκης κ. Ευμένιου.

Ακολούθησε απόδοση τιμών από μικτά στρατιωτικά αγήματα, και στην συνέχεια κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο μνημείο των ηρώων στο πάρκο Ελευθερίας μετά την ανάγνωση του πανηγυρικού από τον καταγόμενο από την περιοχή Ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη. Τις εκδηλώσεις του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου χαιρέτησαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής , ο επίσης καταγόμενος από το Τζερμιάδων Ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης, η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων Βουλευτής Μανόλης Θραψανιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράκης ο οποίος μετέφερε χαιρετισμό του Υπουργού Εξωτερικών, ο Βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχτηκε στο Τζερμιάδων επίτιμος Δημότης του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου από τον Δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη ο οποίος του προσέφερε ως δώρο αντίγραφο αφιερώματος τελετουργικής Μακεδονικής ασπίδας, που βρέθηκε κατά τις ανασκαφές του 1899 στο Δικταίον Άντρον και αποδεικνύει, όπως τόνισε ο δήμαρχος, ότι ο πολιτισμός μας από την Μακεδονία μέχρι την Κρήτη είναι ενιαίος και αδιαίρετος, τα σύμβολά μας ενιαία και αναγνωρίσιμα.

Στην αντιφώνηση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στα μηνύματα της ελευθερίας και εντυπωσιασμένος από την ομορφιά του τόπου και τους ανεμόμυλους τους οποίους δεσμεύτηκε έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου, να βοηθήσει ώστε να ενταχθεί η περιοχή στην πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.
Ακολουθώντας το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης που επιμελήθηκε ο Δήμαρχος κ. Στεφανάκης, ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε το λαογραφικό μουσείο του Αγίου Γεωργίου όπου γνώρισε την παραδοσιακή διαδικασία κατασκευής του ανεμόμυλου και φυλάσσονται τα λάβαρα της μεγάλης Κρητικής επανάστασης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τέλος την Πλατεία Ευρώπης την είσοδο της σπηλιάς γέννησης του Δία και απαρχής της Ευρώπης -Δικταίου Άντρου- όπου ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης τον ενημέρωσε για την ύψιστη αρχαιολογική και μυθολογική σημασία του σπηλαίου.

Authored by: Manolis