ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ του Βουλευτή Μανόλη Θραψανιώτη στην 3η αγροτική έκθεση Ιεράπετρας AgroExpo 2019

Σεβασμιώτατε, κ Περιφερειάρχη, κ Δήμαρχε, κ πρόεδρε του Επιμελητηρίου Λασιθίου, Κα Αντιπεριφερειάρχη 

          Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η 3η Αγροτική έκθεση προϊόντων εφοδίων και μηχανημάτων, Agroexpo. Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο  γεγονός όχι μόνον για την Ιεράπετρα αλλά για την Κρήτη και με  ευρύτερη εθνική απήχηση. Αξίζουν συγχαρητήρια στους εμπνευστές  αυτής της πρωτοβουλίας. Περιφέρεια, Δήμο Ιεράπετρας, Επιμελητήριο Λασιθίου, τους συμμετέχοντες παραγωγούς και τους  εκθέτες γενικά.

          Είναι μια έκθεση που έχει άμεση σχέση με τον πρωτογενή τομέα, την αγροτική παραγωγή, η οποία μαζί με τον τουρισμό  και την κτηνοτροφία αποτελούν τον κορμό της οικονομίας του νομού. 

          Φίλες και φίλοι, η έκθεση  πραγματοποιείται σε μια περίοδο προεκλογική. Οι εκλογές για  την τοπική αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού και κυρίως οι εκλογές για την ευρωβουλή. Οι τελευταίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, γιατί επηρεάζουν και  θα κρίνουν το μέλλον της Ευρώπης.
          Μιας Ευρώπης για την οποία το δίλλημα είναι τι Ευρώπη θέλουμε. Μια Ευρώπη υπεράσπισης των κοινωνικών κεκτημένων, της κοινωνικής συνοχής της αλληλεγγύης, ή μια Ευρώπη περίκλειστη, φοβική, νεοφιλελεύθερη, της λιτότητας της ανεργίας των κοινωνικών ανισοτήτων, μια Ευρώπη για λίγους σε βάρος των πολλών;
`        Μην ξεχνούμε ότι πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος στο ευρωκοινοβούλιο για 12 ώρη εργασία των επαγγελματιών οδηγών και το αναφέρω γιατί αφορά και τους μεταφορείς αγροτικών προϊόντων.
Σε αυτές τις Ευρωεκλογές κρίνεται και η μορφή που θα πάρει η Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2022. Αν θα παραμείνει μια ισχυρή κοινή πολιτική, εξασφαλίζοντας μια δίκαιη εισοδηματική στήριξη σε όλους τους Ευρωπαίους αγρότες, αλλά έχοντας ασφαλή, υψηλής ποιότητας και σε προσιτές τιμές τρόφιμα, αντιμετωπίζοντας, παράλληλα, τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής”
           Φίλες και φίλοι επιτρέψτε μου μια σύντομη αναφορά στα μέτρα που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση για το 2019 – 2020. Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

          Αν κάνω αναφορά σ αυτά είναι γιατί έχουν άμεση σχέση με την αγροτική παραγωγή,  του κόστους καλλιέργειας , κίνητρα για το συνεταιριστικό κίνημα.  Αφορούν την μείωση του ΦΠΑ στο Ρεύμα από 13% στο 6%, την μείωση στην εστίαση και τα τρόφιμα,  από 24 % στο 13 και το 2020 στο 11%. Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών καθώς και την μείωση του  φορολογικού συντελεστή των αγροτικών συνεταιρισμών στο 10%. κλπ.
          Κάποιοι έσπευσαν να τα βαφτίσουν προεκλογικά. Εμείς  γνωρίζουμε  και γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά,  ότι ο προσαγωγός  του Μύρτους που θα εμπλουτίζει το φράγμα Μπραμιανών, ένα φράγμα μισοτελειωμένο και τα δίκτυα της λιμνοδεξαμενής του οροπεδίου Λασιθίου,   που προκηρύσσονται άμεσα δεν  είναι προεκλογικά, ενώ η μελέτη για το φράγμα Άι  Γιάννη είναι έτοιμη .

Η γέφυρα στο Χαμέζι που δόθηκε στην κυκλοφορία προχθές μετά από 16  χρόνια δεν είναι προεκλογικό, τα  20 και πλέον εκατομμύρια  από το πρόγραμμα Φιλόδημος Ι και ΙΙ στην τοπική αυτοδιοίκηση  στο νομό  δεν είναι προεκλογικό, η δημιουργία πανεπιστημίου στον νόμο  Λασιθίου δεν είναι προεκλογικό, έγινε νόμος του κράτους.
          Το Λασίθι μπαίνει για τα καλά στο κάδρο της  ισότιμης και ισόρροπης ανάπτυξης σε επίπεδο Κρήτης. Τώρα γνωρίζουμε ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για τον τόπο. Ξέρουμε επίσης γιατί, πως και  ποιος  χρεοκόπησε τη χώρα,  ποιος έφερε τα μνημόνια και ποιος με υπευθυνότητα, αργά αλλά σταθερά την οδηγεί στην ανάπτυξη.
       Τώρα  μετά από 8 χρόνια δημοσιονομικής  προσαρμογής  κανείς δεν μπορεί να δηλώνει ότι δεν ξέρει. �������