Ομιλία του Μ.Θραψανιώτη στο σ/ν Υπουργείου Υγείας 1-10-2021

Να ξεκινήσω με τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Κρήτη και ιδιαίτερα την περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και να επισημάνω ότι προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η γρήγορη και πλήρης αποκατάσταση των ζημιών που έπαθαν οι κάτοικοι, οι κατοικίες και οι υποδομές. Εδώ δεν υπάρχει χώρος ούτε για τσιγγουνιές, αλλά ούτε και για πλειοδοσία. Όσο πιο γρήγορα και με σπουδή γίνει η αποκατάσταση, τόσο το καλύτερο θα είναι για τους κατοίκους.

Να μου επιτρέψετε επίσης να κάνω μια αναφορά στην τροπολογία που αφορά το αφορολόγητο για τη γονική παροχή. Άλλος συνάδελφος της Πλειοψηφίας είπε «για πρώτη φορά». Άλλος είπε «από το πρώτο ευρώ». Άλλος είπε «για την πλειοψηφία». Ούτε για πρώτη φορά είναι το αφορολόγητο ούτε την πλειοψηφία αφορά αυτή η τροπολογία. Είναι γνωστό ότι μέχρι 150.000 ευρώ η γονική παροχή είναι αφορολόγητη. Είναι επίσης γνωστό ότι μέχρι 150.000 ευρώ ακίνητη περιουσία δηλώνει περίπου το 85%. Αν υπολογίσουμε και εκείνους οι οποίοι δεν δηλώνουν καθόλου περιουσία, γύρω στους πεντακόσιους χιλιάδες, ανεβαίνουμε γύρω στο 87% των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι έχουν περιουσία μέχρι 150.000 ή δεν έχουν καθόλου. Άρα, λοιπόν, η τροπολογία αφορά ένα ποσοστό της τάξης του 13%. Δεν είναι αυτή πάντως η πλειοψηφία που αναφέρουν οι ομιλητές.

Το παρόν σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα, εκτός από τα άρθρα και τις τρίμηνες παρατάσεις που θα μπορούσε να τις χαρακτηρίσει κάποιος και ως το «μαρτύριο της σταγόνας», το ουσιαστικό μέρος του νομοσχεδίου αφορά μία ακόμα τροπολογία της δωρεάς του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου. Η δωρεά αυτή ύψους περίπου 350 εκατομμυρίων ευρώ -όσο ήταν τα διαθέσιμα αποθεματικά που αφήσατε στα ταμεία του κράτους σαν κυβέρνηση το 2015 ποντάροντας στην «αριστερή παρένθεση»- αρχικά προέβλεπε μία επένδυση της τάξης διακοσίων εκατομμυρίων και την ανακαίνιση ενός μόνο νοσοκομείου, του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ.

Μετά από συζητήσεις με την τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κατέληξε στην υπογραφή της τελικής συμφωνίας το 2018 μεταξύ του Προέδρου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» κ. Δρακόπουλο και του τότε Πρωθυπουργού, του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για να φθάσουμε στο τελικό προαναφερθέν ποσό.

Είναι γεγονός, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι οι δωρεές δεν μπορούν να υποκαθιστούν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για την προστασία της υγείας των πολιτών. Η συγκεκριμένη δωρεά, όμως, να θυμίσουμε, ήρθε να καλύψει ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας, ενός συστήματος υπό κατάρρευση και σε περίοδο που η χώρα αδυνατούσε να τις καλύψει, λόγω της χρεοκοπίας και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν με πλαφόν στις δαπάνες για την υγεία και περιορισμό στις πρόληψης. Μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, που ήταν το αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόσατε τότε.

Η αρχική συμφωνία, λοιπόν, προέβλεπε, ως γνωστόν, την προμήθεια και εγκατάσταση ιατρικού εξοπλισμού PET SCAN στα Νοσοκομεία Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λάρισας και Αλεξανδρούπολης, την παραγωγή ραδιοφαρμάκων στα Νοσοκομεία Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λάρισας και στο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης, που τώρα με την τροποποίηση της σύμβασης εξαιρείται, προφανώς, για χάρη των ιδιωτών.

Είπε ο εισηγητής της Πλειοψηφίας ότι αυτό γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του Ιδρύματος. Με τη σύμφωνη γνώμη, προφανώς, του Ιδρύματος έγινε και η μετατροπή του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, μια εμβληματική επένδυση στην περιοχή από πολλές απόψεις. Όμως, με σύμφωνη γνώμη έγινε και η αύξηση από τα 200.000.000 ευρώ στα 450.000.000 ευρώ, που τότε αφορούσε την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Τώρα οι αφαιρέσεις που γίνονται, γίνονται προς χάριν των ιδιωτών. Είπε κάποιος ομιλητής ότι τα ραδιοφάρμακα αφορούν έναν μόνο παραγωγό στην Ελλάδα και άρα, λογικό είναι να προστατεύεται.

Τώρα πάλι ακυρώνετε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως αυτές της παραγωγής των ραδιοφαρμάκων αλλά και πρωτοβουλίες άλλες που είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, όπως την εγκατάσταση παραγωγής οξυγόνου στα διάφορα νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ των οποίων της Κρήτης. Πέντε στην Κρήτη. Ευτυχώς, προλάβαμε και εγκαταστάθηκαν δύο μονάδες, μία στα Χανιά και μία στον Άγιο Νικόλαο, από τα πέντε προβλεπόμενα νοσοκομεία. Να σημειώσω ότι η εγκατάσταση στον Άγιο Νικόλαο της τάξης των 200.000 ευρώ προβλέπεται να αποσβεστεί σε τρία χρόνια με κέρδος περίπου 50.000 ευρώ τον χρόνο.

Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα με προσοχή προχθές να επαναλαμβάνετε την άποψη του κ. Μητσοτάκη ότι η δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» αποτελεί συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ΣΔΙΤ δηλαδή. Πραγματικά, θα ήθελα να μου εξηγήσετε τι είναι το ΣΔΙΤ. Το Κοινωφελές Ίδρυμα, ο δωρητής δηλαδή, σκοπεύει να πάρει πίσω χρήματα; Σκοπεύει να συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο; Ή μήπως εννοείτε όπως είναι, παραδείγματος χάριν, το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη για τον Βόρειο Οδικό Άξονα; Βέβαια, υπάρχει και μια υπόνοια εδώ ότι μιλάτε για ΣΔΙΤ, επειδή σκοπεύετε, ίσως, μετά την ολοκλήρωση της δωρεάς, να μπει μέσα ο ιδιωτικός τομέας.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Ο τρόπος, όμως, αντιμετώπισης των προβλημάτων των εργαζομένων, όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων στην ακρόαση των φορέων, δεν είναι και ο πιο σωστός. Στον Νομό Λασιθίου η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται, βαδίζοντας από το κακό στο χειρότερο. Η αναστολή των μη εμβολιασμένων οδήγησε στην εξαντλητική εργασία των υπολοίπων, ιδιαίτερα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, παραβιάζοντας κατάφωρα την ευρωπαϊκή Οδηγία εργασίας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις μεταξύ των εργαζομένων. Ομαδικές παραιτήσεις γιατρών, απαράδεκτες συμπεριφορές στους εργαζόμενους, απειλές και μηνύσεις μεταξύ γιατρών και διοίκησης, κάτι που δεν συμφέρει καθόλου τη δημόσια υγεία. Αυξάνεται, έτσι, ακόμα περισσότερο ο κίνδυνος με την αναστολή του ειδικευμένου προσωπικού, όπως τονίστηκε στην Επιτροπή κατά την ακρόαση των φορέων, για την υγεία των ασθενών, ιδιαίτερα όσων έχουν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης. Επισημάνθηκε, επίσης, σε περιπτώσεις υψηλών ποσοστών εμβολιασμού και τηρουμένων των πρωτοκόλλων προστασίας ότι μπορεί να βρεθούν λύσεις. Η αναστολή είναι το τελευταίο σκαλοπάτι, η κατάληξη της ανικανότητας διαχείρισης ενός προβλήματος.

Στον Νομό Λασιθίου, επίσης, στο σύνολο των εργαζομένων, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, το ποσοστό εμβολιασμού βρίσκεται στο 92%. Ωστόσο, λόγω υποστελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ακόμα και το ελάχιστο ποσοστό ανεμβολίαστων προκαλεί δυσλειτουργία, με αποτέλεσμα αναστολή ιατρικών πράξεων και οικονομικές δυσλειτουργίες.

Τραγική ειρωνεία η Καρδιολογική Κλινική στον Άγιο Νικόλαο, όπου βραβεύτηκε από τη Health Care Business Awards για τις υπηρεσίες στον Νομό Λασιθίου, συγχωνεύτηκε με την Παθολογική Κλινική, με τον σύλλογο εργαζομένων να σχολιάζει ότι, δυστυχώς, η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας αυτή την κλινική που βραβεύτηκε, την έχει μετατρέψει σε φάντασμα. Να σημειωθεί ότι το ίδιο νοσοκομείο βραβεύθηκε το 2019 για τη συνολική του προσφορά στον τομέα υγείας. Να θυμίσω ότι τότε κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τελειώνοντας, η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και η δωρεάν πρόσβαση σε αυτό αποτελούν προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνονται η αύξηση των δαπανών για την υγεία από 5% στο 7% του ΑΕΠ, ώστε να φθάσει στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μισθολογικά και εργασιακά κίνητρα για τους εργαζόμενους με στόχο αξιοπρεπείς μισθούς για την κάλυψη των αναγκών στη δημόσια υγεία.